Τρίτη, 14 Ιουλίου 2009

Η Ε.Ε αναγνωρίζει έμμεσα τα Σκόπια ως Μακεδονία!!!


Την κατάργηση των θεωρήσεων εισόδου για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, που επιθυμούν να ταξιδέψουν στις χώρες της ζώνης του Σένγκεν, ανακοίνωσε σήμερα στα Σκόπια, ο υπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέρ Σολάνα.
Έχοντας όλοι οι Σκοπιανοί διαβατήριο που είναι από ένα κράτος με το όνομα Μακεδονία ,σημαίνει ότι πλέον δεν χρειάζετε βίζα για να μπουν στην Ελλάδα έστω και εάν γράφουν πάνω σκέτο Μακεδονία..
«Φέρνω καλά νέα σε σάς και στη χώρα σας σχετικά με το καθεστώς των θεωρήσεων εισόδου. Ξέρω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι αυτό θέμα. Αυτό θα επιλυθεί και ελπίζω ότι σε μερικές ημέρες θα έχετε λάβει τις καλές ειδήσεις. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τους ανθρώπους στη χώρα σας, και κυρίως τους νέους, να μπορούν να ταξιδεύουν ελεύθερα και να έρχονται πιο κοντά με τους πολίτες των χωρών της Ε.Ε.», δήλωσε ο κ. Σολάνα, μετά τη συνάντηση που είχε, το μεσημέρι, στα Σκόπια, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ανάλογο μήνυμα απηύθυνε χθες και στο Βελιγράδι, κατά τις συναντήσεις που είχε με την ηγεσία της Σερβίας.
Όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται αύριο να απευθύνει σύσταση προς το Συμβούλιο Υπουργών της Ε.Ε. για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων εισόδου, για τους πολίτες της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ από τις αρχές του 2010.
Εξάλλου, ο κ. Σολάνα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία της Ε.Ε. με την ΠΓΔΜ. «Σήμερα, δεν κομίζω ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Μεταφέρω, όμως, πνεύμα εποικοδομητικής και καλής συνεργασίας», δήλωσε και σημείωσε ότι για την ενίσχυση της πορείας της, στο δρόμο για την ένταξη στην Ε.Ε., η ΠΓΔΜ πρέπει να συνεχίσει την υλοποίηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και να εφαρμόσει πλήρως τους νόμους, που απορρέουν από την ειρηνευτική Συμφωνία της Οχρίδας.
Όσον αφορά την εκκρεμότητα της ονομασίας, ο κ. Σολάνα εκτίμησε πως υπάρχει ενθουσιασμός και βούληση για την επίλυσή του. «Το ζήτημα της ονομασίας είναι σημαντικό και πρέπει να επιλυθεί. Νομίζω πως όλοι έχουν τη διάθεση να λυθεί το ζήτημα αυτό, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο υπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την ΚΕΠΠΑ και πρόσθεσε: «Η Ε.Ε. δεν έχει ευθύνη για τις διαπραγματεύσεις, όμως, αν μπορούμε να βοηθήσουμε, θα βοηθήσουμε».
Από την πλευρά του, ο κ. Γκρούεφσκι δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Σολάνα για τις προσπάθειες, που καταβάλλει η κυβέρνησή του σχετικά με την εκπλήρωση των κριτηρίων εκείνων, που θα επιτρέψουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.. Η ΠΓΔΜ «θα πράξει τα μέγιστα για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την κατεύθυνση αυτή», υποσχέθηκε.
Ο κ. Σολάνα θα συναντηθεί στα Σκόπια, και με τον ηγέτη του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος DUI, Αλί Αχμέτι, καθώς και με τον αρχηγό του κόμματος της αντιπολίτευσης, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση», Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Αργά το απόγευμα, ο κ. Σολάνα θα μεταβεί στην Πρίστινα (Κόσοβο), ενώ την Τετάρτη θα επισκεφθεί την Ποντγκόριτσα (Μαυροβούνιο), όπου θα ολοκληρώσει την περιοδεία του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου